Missie

Maatschappelijke opvang voor alle kinderen in Nederland: dat is onze missie. Het beste wordt dat georganiseerd op school, door de school. Voor één veilige plek voor kinderen en één complete gezinsoplossing voor hun ouders. De omschakeling vraagt tijd, aandacht en commitment. Maar het levert heel veel op. Misschien wel het belangrijkste: de kans om de schooldag voor alle kinderen te verrijken.

1 Complete basisschool

Scholen hebben alles in huis om de regie in eigen handen te nemen. Scholen kúnnen het uitstekend zelf: opvang binnen de eigen muren. Natuurlijk vraagt het tijd en aandacht, om alles goed in te richten en één team te smeden voor onderwijs en opvang. Zeker in het begin is het wennen om de stap te maken naar een complete basisschool. Maar met ondersteuning en begeleiding van OOK wordt het voor scholen zo makkelijk mogelijk.

2 Rijke schooldag

In de schooldag staat de ontwikkeling van kinderen centraal. En die ontwikkeling stopt niet als de school uitgaat om half 3. Die gaat daarna gewoon door. De rijke schooldag is een dag waarin een dagdeel les door een leraar wordt gecombineerd met een rijk aanbod aan inspannende en ontspannende activiteiten. Denk aan sport, cultuur en techniek. Niet volgens de dwingende logica van een schoolrooster, maar vanuit de belangen van het kind. Dat vraagt om afwisseling van inspanning (leren) en ontspanning (rust). De combinatie van onderwijs en opvang maakt dit mogelijk.

3 Maatschappelijke opvang

Achter veel commerciële kinderopvangorganisaties zitten investeerders die gaan voor maximale winst. Vaak zorgt dat voor hogere tarieven voor ouders en onzekerheid over de continuïteit van de opvang. Na enkele jaren worden locaties doorverkocht en verdwijnt het geld over de grens. Daarom raden we scholen aan na te denken over maatschappelijke kinderopvang in eigen regie, in plaats van te gaan voor het gemak van commerciële opvang binnen de school.

Dit is het moment

Dit is het moment om na te denken over de toekomst. Hoe ziet jullie school er in 2030 uit? Hoe gaan jullie om met de maatschappelijke ontwikkelingen richting een ‘rijke schooldag’ en de behoefte van ouders aan een ‘complete basisschool’?
Is jouw school er klaar voor?